Gawęda o zachowaniu się przy stole - to kolejne działanie w ramach projektu "Zachowajmy Mazowsze dla przyszłych pokoleń" finansowanego z darowizny Fundacji PKO.

Wszyscy uczniowie Zespołu Szkół nr 4 uczestniczyli w warsztatach Gawęda o zachowaniu się przy stole - zgłębiali tajniki savoir-vivre-u dotyczące sztuki jedzenia, dobrych manier w życiu domowym i towarzyskim. Istotą sprawy był sposób spożywania posiłku, siedzenia przy stole, dobór i kolejność układania sztućców, talerzy i naczyń szklanych. Opanowanie tych zasad pod okiem specjalisty pozwoli naszym wychowankom w przyszłości swobodnie rozkoszować się przyjemnościami stołu i urokiem zgromadzonego przy nim towarzystwa. A wszystko to we wnętrzach pięknego zamku, których szczególna atmosfera naukę zamienia w przyjemność.

Praktyczną częścią warsztatów była konsumpcja wykwintnego, bo złożonego aż z czterech dań,  obiadu w zabytkowej restauracji. Menu posiłku dobrane było w taki sposób, aby uczniowie mogli wykorzystać w praktyce jak najwięcej świeżo zdobytej wiedzy. Z pozoru proste, błahe czynności okazały się nie tak łatwe, jak spodziewali się tego uczestnicy, a czasami nieudolne próby wdrożenia wszystkich zalecanych, zgodnych z dobrym obyczajem rozwiązań, wywoływały wiele śmiechu.

Zapraszamy do galerii.